Duurzame en ecologische camping

Duurzaamheid is een ruim begrip. Je kunt tegenwoordig aan bijna alles het label duurzaamheid plakken. Zo zijn wij afgelopen jaar door een bedrijf benaderd of wij in hun programma over duurzaamheid wilden. ‘Wat verstaan jullie onder duurzaamheid?’ was onze vraag. Waarop wij het volgende antwoord kregen: ‘dat maakt niet uit, bedenk maar iets waar je het over wilt hebben’.

Zo werkt het bij ons niet. Duurzaamheid betekent voor ons bewustwording van de natuur en de ‘footprint’ die je als mens achter laat. Bewustwording van de materialen en middelen die je gebruikt en/of koopt en bedenkt of hier een beter alternatief voor te vinden is.
Met deze visie zijn wij gaan kijken hoe wij dit kunnen verbeteren. Hoe kunnen wij onze ‘footprint’ verkleinen en de aarde wat schoner maken? Dit alles is een groeiend proces, waarin wij nog genoeg kunnen verbeteren. Rome is ook niet in één dag gebouwd. De plannen en intenties zijn er zeker, iedere dag een beetje groener!

2

Warmwaterboilers voor heerlijke warme douches

100

Zonnepanelen voor een groene toekomst

4500

m2 aan bloemenweide en 1000 bomen en struiken geplant

3

Grondwaterpompen voor bewatering van de groenvoorziening

34

Ideeën voor een groenere camping: wij zitten nooit stil

Wat hebben wij aan duurzaamheid gedaan

Toen wij deze camping kochten waren er al zonnepanelen, waarmee wij vrijwel alle stoom zelf opwekken. Ook was er al een waterpomp om de tuin te sproeien. Wij hebben direct vrijwel alle asbest daken laten verwijderen en gezorgd dat alle verlichting LED is. November 2021 is er een warmwaterboiler geplaatst op het sanitair gebouw en waterbesparende kranen aangesloten. Ook hebben wij begin 2022 een elektrische grasmaaier, kettingzaag en bladblazer gekocht. Deze worden op zonnige dagen opgeladen met onze eigen zonnepanelen.  

April 2022 is er een grondwaterpomp in de zandbak geplaatst, waardoor de kinderen met grondwater spelen in plaats van kraanwater. Zo kunnen ze lekker knoeien en kliederen:)Maar ook met materiaalgebruik proberen wij zo bewust mogelijk te zijn. Wij verbouwen en knappen alles zelf op. Ook proberen wij zo veel mogelijk materialen opnieuw te gebruiken. De glamping tenten hebben wij overgenomen en zelf opgeknapt. Het klimtoestel hebben wij tweedehands gekocht en ziet er na een flinke onderhoudsbeurt weer een stuk frisser uit. Een aantal van onze meubelen en materialen zijn tweedehands.

Qua inkoop zoeken wij het zo lokaal mogelijk, hoe dichterbij hoe beter. We proberen in ieder geval binnen Nederland te blijven. Wij kopen waar mogelijk groot in, om te besparen op verpakkingen en het aantal ritjes.
De dieren krijgen biologisch voer, waardoor de kippen biologische eieren leggen. Wij hebben veel oog voor de natuur en hebben afgelopen jaar 4500m2 aan bloemenweide aangelegd en zo’n 1000 bomen en struiken geplant. In de tuin gebruiken wij alleen ecologische producten

Wat kunnen jullie doen?

Wees bewust van water en stroomgebruik, douche niet langer dan nodig is. Pak eens wat vaker de fiets of ga wandelen. De omgeving is prachtig! En tijdens een wandel- of fietstocht zie je hier natuurlijk meer van, dan tijdens het autorijden.
Het treinstation is op nog geen 3 km afstand. Ideaal voor een dagje weg of een wandel- of fietsvakantie.

Onze plannen

Wij staan niet stil, we hebben nog genoeg plannen om het hier nog mooier en groener te maken. November 2022 is de mestsilo weggehaald. Wij zijn ons aan het oriënteren om de toiletten in het sanitairgebouw met regenwater/grondwater door te spoelen. In de toekomst open wij (vrijwel) volledig van het gas af te kunnen. 

Onze weg naar 100% duurzaamheid

87%
100%
100%
90%
94%
100%
83%