Duurzame en ecologische camping

Duurzaamheid is een ruim begrip. Je kunt tegenwoordig aan bijna alles het label duurzaamheid plakken. Zo zijn wij een poosje geleden door een bedrijf benaderd of wij in hun programma over duurzaamheid wilden. ‘Wat verstaan jullie onder duurzaamheid?’ was onze vraag. Waarop wij het volgende antwoord kregen: ‘dat maakt niet uit, bedenk maar iets waar je het over wilt hebben’.

Zo werkt het bij ons niet. Duurzaamheid betekent voor ons bewustwording van de natuur en de ‘footprint’ die je als mens achter laat. Bewustwording van de materialen en middelen die je gebruikt en/of koopt en bedenkt of hier een beter alternatief voor te vinden is.
Met deze visie zijn wij gaan kijken hoe wij dit kunnen verbeteren. Hoe kunnen wij onze ‘footprint’ verkleinen en de aarde wat schoner maken? Dit alles is een groeiend proces, waarin wij nog genoeg kunnen verbeteren. Rome is ook niet in één dag gebouwd. De plannen en intenties zijn er zeker, iedere dag een beetje groener!

2

Warmwaterboilers voor heerlijke warme douches

100

Zonnepanelen voor een groene toekomst

2

Warmtepompboilers bij de vakantiehuisjes

4500

m2 aan bloemenweide en 1000 bomen en struiken geplant

3

Grondwaterpompen voor bewatering van de groenvoorziening

34

Ideeën voor
een groenere camping: wij zitten nooit stil

Wat hebben wij aan duurzaamheid gedaan

Toen wij deze camping kochten waren er al zonnepanelen, waarmee wij vrijwel alle stoom zelf opwekken. Ook was er al een waterpomp om de tuin te sproeien. Wij hebben direct vrijwel alle asbest daken laten verwijderen en gezorgd dat alle verlichting LED is. November 2021 is er een warmwaterboiler geplaatst op het sanitair gebouw en waterbesparende kranen aangesloten. Ook hebben wij begin 2022 een elektrische grasmaaier, kettingzaag en bladblazer gekocht. Voorjaar 2023 zijn er nog twee warmtepompboilers geplaatst bij de vakantiehuisjes. Dit alles wordt op zonnige dagen opgeladen met onze eigen zonnepanelen. 

April 2022 is er een grondwaterpomp in de zandbak geplaatst, waardoor de kinderen met grondwater spelen in plaats van kraanwater. Zo kunnen ze lekker knoeien en kliederen:)

Maar ook met materiaalgebruik proberen wij zo bewust mogelijk te zijn. Wij verbouwen en knappen alles zelf op. Ook proberen wij zo veel mogelijk materialen opnieuw te gebruiken. De glamping tenten hebben wij overgenomen en zelf opgeknapt. Het klimtoestel hebben wij tweedehands gekocht en ziet er na een flinke onderhoudsbeurt weer een stuk frisser uit. Een aantal van onze meubelen en materialen zijn tweedehands.

Qua inkoop zoeken wij het zo lokaal mogelijk, hoe dichterbij hoe beter. We proberen in ieder geval binnen Nederland te blijven. Wij kopen waar mogelijk groot in, om te besparen op verpakkingen en het aantal ritjes.

Daarnaast hebben wij veel oog voor de natuur. Zo hebben wij afgelopen jaren 4500m2 aan bloemenweide aangelegd en zo’n 1000 bomen en struiken geplant. Er staan bijenkasten bij onze bloemenweide, waarvan wij de honing verkopen. In de tuin gebruiken wij alleen ecologische producten. De dieren krijgen biologisch voer, waardoor de kippen biologische eieren leggen.

Wat kunnen jullie doen?

Wees bewust van water en stroomgebruik, douche niet langer dan nodig is. Pak eens wat vaker de fiets of ga wandelen. De omgeving is prachtig! En tijdens een wandel- of fietstocht zie je hier natuurlijk meer van, dan tijdens het autorijden.
Het treinstation is op nog geen 3 km afstand. Ideaal voor een dagje weg of een wandel- of fietsvakantie.

Onze plannen

Wij staan niet stil, we hebben nog genoeg plannen om het hier nog mooier en groener te maken. November 2022 is de mestsilo weggehaald. Juni 2023 worden extra afvalcontainers geplaatst, zodat wij het afval beter kunnen scheiden.
Wij zijn ons aan het oriënteren om de toiletten in het sanitairgebouw met regenwater/grondwater door te spoelen. In de toekomst open wij (vrijwel) volledig van het gas af te kunnen. 
Daarnaast blijven wij ieder jaar infesteren in bloemenweide, bomen en struiken.

Onze weg naar 100% duurzaamheid

87%
100%
100%
90%
94%
100%
83%